Karın Germe
Karın Bölgesindeki Sarkıklıkların Giderilmesi- Abdominoplasti
Karın bölgesinde oluşan sarkıklıklar ve kas gevşekliği hamilelik sonraıs kadınlarda sık görülen bir problemdir. Abdominoplasti (karın germe), bu sorunu düzeltmeye yönelik bir ameliyattır. Özellikle son zamanlarda kilo verme ameliyatları sonrası oluşan karın bölgesi cilt sarkıklıkları için de sıklıkla yapılmaktadır.
Online Konsültasyon
Yurt dışında yaşayan ahstalarımız için online konsültayon imkanı.
Oteller
Yurt dışı hastalarımız için güvenilir turizm acentaları ile otel rezervasyonu.
A sınıf hastane
Tüm operaysonlarımız JCI belgeli Memorial Hastanesinde gerçekleştirilmektedir.
Location
Centrally located, easily accessible for all your healthcare and medical needs.
Hours
Flexible hours to fit your schedule, ensuring convenient healthcare access.
Toplu ulaşım
Levent Durağı karşısı
ayrıntılar
Hamilelik sonrası karın sarkıklığı geçer mi?
Hamilelik döneminde, karın bölgesindeki büyüme nedeniyle karın cildi genişler ve karın içindeki basıncın artması sonucu karın kasları gevşeyerek, büyüyen çocuk için yer açar. Bu yüzden doğum sonrasında karın bölgesinde sarkıklık görmek çok normaldir.
Ancak yeni doğum yaptıysanız ve karın bölgenizdeki deformite sizi üzüyorsa içinizi rahat tutmanızda fayda vardır. Çünkü çoğu zaman bu defomiteler bir iki yıl içinde geçer, ya da artık sizi rahatsız etmeyecek kadar azalır.
Ancak kadınların çok az bir kısmında doğumun üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, kendilerini rahatsız edecek derecede bir sarkıklık kalır. Bu gibi durumlarda doktorunuzun da onanyıyla karın germe ameliyatı yapılabilir.
Karın Germe Ameliyatı Zor mu?
Öncelikle şunu baştan söylemekte fayda var: Karın germe ameliyatı estetik ameliyatlar içinde, hasta için en zor ve iyileşme süresi en zahmetli ameliyatlardan biridir. Eğer karın germe ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, işyerinizden en az iki hafta izin almanızda fayda vardır. İlk dönem ağrılı geçtiği ve dikkatli takip gerektiği için hastanede 2-3 gün kalmanız gerekebilir.
Ağrı, kişiden kişiye değişir ama genellikle ilk iki gün daha fazladır. Bu yüzden 2.-3 gün hastanede kalmak, ağrının damardan yapılan ağrı kesicilerle kesilmesine imkan vererek daha ağrısız bir dönem geçirmenizi sağlar.
Bu yüzden eğer karın germe ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, bunun programlamasını iyi bir şekilde yapmanız, boş bir zamnınıza getirmeniz kendinize 2-3 hafta bir nekahat dönemi ayırmanız tavsiye edilir.
Karın Germe Ameliyatı Riskli mi?
Karın germe ameliyatı her ne kadar güvenli bir ameliyat olarak görülse de, tamamemn risksiz bir ameliyat ollduğunu söylemek mümkün değildir. Yapılan araştırmalarda karın germe ameliyatı sonrası ölüm oranı 13000 de 1, ile 50000 de 1 olarak bildirilmiştir.
Embolizm (Pıhtı atması)
Karın germe sonrası ölümcül olabilecek komplkasyonlardan en başta geleni akciğerlere pıhtı atmasıdır.
Pıhtı atması (embolizm), uzun dönemli hareketsizlik nedeniyle bacaklardaki derin toplardamalarda kanın göllenmesi, göllenen kanın pıhtılaşması ve oluşan pıhtının sonrasında kan dolaşımına katılarak akciğerlere gitmesi ve akciğer damarlarını tıkaması sonucu oluşur.
Bacaklarda kanın pıhtılaşması uzun uçak yolculuklarında, hamilelik dönemlerinde veya hastalık ve nekahat dönemlerinde oluşan bir durum olabileceği gibi uzun süreli ameliyatlar sırasında ve hastanın yatağa bağlı kaldığı ameliyat sonrası dönemlerde de oluşabilir.
Bacakta pıhtı oluşması aslında, bu pıhtı akciğerlere gitmediği sürece bir tehlike oluşturmaz. Ama bu risk göze alınamayak kadar tehlikeli oluğundan bacak damarlarındaki pıhtı oluşmasının engellenmesi ve oluştuysa da akciğerlere gitmeden tedavi edilmesi hayati önem taşır.
Pıhtı oluşmasını engellemek için alınacak önlemler nelerdir?
Öncelikle bazı hastalarda pıhtı oluşma riskinin diğerlerine göre daha fazla olduğunu söylemek gerekir.
- Daha önce emboli geçirmiş hastalar
- Büyük varisleri olan hastalar
- Sigara kullananlar
- Doğum kontol ilacı kullananlar
- Yüksek tansiyon hastaları
- Şeker hastaları
- Ailede emboli öyküsü olanlar
- Trombosit hastalıkları
- Bazı kalp ve damar hastalıkları, pıhtı atması riskini arttıran durumlardan bazılarıdır.
Pıhtı olşmasını engellemek için alınabilecek bazı önlemler ise şunlardır:
- Hastaların ameliyatının mümkün oluğunca kısa sürede tamamlanması önemlidir.
- Ameliyat sırasında pıhtı oluşmasını engellemke amacıyla gittikçe yaygınlaşan ve bacaklara hava kompresörleri yardımıyla masaj yaparak damalarda kan göllenmesini engelleyen cihazlar gittikçe yaygınlaşmıştır. Bunlar, IPCD (intermittant pneumatic sompression device ) olarak adlandıırlır. Bu cihazlar ameliyat boyunca ve sonrasında sürekli baldır ve diz bölgesine masaj yaparak kan dolaşımını sağlar ve pıhtı oluşmasınıengellemeyi amaçlar.
- Kan sulandırıcı ilaçlar. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kanın akışkanlığını sağlayarak kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Böylece pıhtı oluşma şansını azaltır. Bu ilaçların genellikle 7-10 gün kullanılması gerekir.
Emboli oluşmasını engelleme de Doppler Ultrasonun Önemi
Daha önce de belirttiğimiz gibi bacaklarda pıhtı oluşması tek başına bir zarar vermez ama bu pıhtının bacaktan ayrılarak akciğerlere gitmesi hayatı tehdit edecek derecede risklidir. Bu yüzden bacaklarda pıhtının koluşumunun erkenden farkedilmesi çok önemlidir.
Bazı hastalarda bu durum tek bacakta şişlik ve ağrıyla kendini belli eder. Her iki bacakta eşit derecede oluşan hafif derecede şişlik genellikle ameliyatta verilen sıvılara bağlıdır ve büyük endişeye neden olmaz. Ama özellikle bir bacakta oluşan ve ayak ha ve diz hareketleriyle artan ağrı önemli bir bulgudur.
Ne yazık ki bacaklarda pıhtı oluşumu çoğu hastada emboli oluşana kadar bulgu vermez.
Peki bu durumda ne yapılmalıdır?
Benim görüşüme göre özellikle riskli hastalarda, ameliyat sonrası dönemde tanısal amaçlı olarak ultrasonla bacak damarlarının kontrol edilmesi, her hastaya uygulanabilecek, biraz masraflı olsa da, hem hastayı hem de doktoru büyük oranda rahatlatacak bir yöntemdir.
Genellikle ameliyat sonraı ve emboli atması arasında geçen süre 4-5 gün kadardır. Bu yüzden ameliyattan sonra ikinci günde rutin yapılan bir ultrasonla bacak damalarına bakmak, pıhtı oluşmadığından emin olmak, pıhtı oluştuysa da acilen tedaviye bakmak çok kıymetli ve akıllıca bir uygulama olabilir. Tabi ki hastada pıhtı oluşumu şüphesini arttıracak bulgular varsa bu ikinci günden önce yapılabilir. Veya daha sonra çıkan bulguların varlığında tekrar bir ultrason yapılmasında bir sakınca yoktur.
Doppler ultrasonla bacak damarlarına bakılması yatak başında veya muayenehande yapılabilecek 15 dakika kadar süren bir işlemdir.
Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır
Karın germe işleminde, cerrah bikini çizgisi botunca uzanan bir kesi yapar ve sarkık karın derisini çıkarılır. Bunu takiben, gevşemiş karın kaslarını dikişlerle onararak karın duvarını daha güçlü ve daha düz hale getirir.
Sonrasıında göbeğin üst kısmında kalan deri aşağı doğru çekilerek karn cildi gerilir. Göbek deliği karın duvarına bağlı olarak bırakılarak, yeni yerine yerleştirilir. Yenib ir göbek deliği oluşturulur.
Bikini bölgesinde kalan iz, sezeryan iniszyonuna benzer ama daha uzundur. Çoğu hastada bu iz zamanla azalarak rahatsız etmeyecek bir hal alır.
Bence karın germe ameliyatında, doğal sonuçlar elde edilmesini sağlayacak en önemli unsur yeni göbek deliğinin doğal birşekilde oluşturulmasıdır. Çünkü karın germe kesi izleri bikini bölgesinde kalır ve kişi iç çamaşırını çıkarmadığı sürece görülmez. Üstelik bu izler genellkle iyi iyileşir ve zamanla zor farkedilecek hale gelirler.
Ancak göbek deliği, gerek bikini gerek kısa tişörtler giyidiğinde her zaman ortadadır ve göbek deliğinin doğal ve estetik görünmesi, karın bölgesinin doğallığını sağlamada ve estetik görünümünü geliştirmede en önemli unsurdur.
Karın Germe Muayenesi
Karın germe ameliyatına karar vermek çok kolay olmayabilir. Bu işlemin sizin için uygun olup olmadığını değerlendirmek için öncelikle bir plastik cerrahi uzmanının görüşleri dışında hiç bir şeye itimat etmemelisiniz.
Plastik Cerrahla yapacağınız görüşme sırasında
- Doktorunuzu sizi dinleyecek, sağlık durumunuzu gözden geçiirecek, muayene edip bu ameliyat için uygun olup olmadığını konusunda size rehberlik edecektir.
- Olası sonuçları, alternatif tedavi yöntemlerini doktorunuz size iletecek, belki örnek resimler üzerinden nasıl bir sonuç alabileceğini konusunda size yol gösterecektir.
Diğer Uygulamalar
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Yurt Dışında Yaşıyorsanız...
Yurt Dışı Hastalarımız, Online Konsültasyon İçin Randevu Alarak Danışabilirler.
Video konsültasyon
Email Konsültasyon